Wat is het beste stookhout?

2023-08-01
Nordicwoods

Het "beste" stookhout hangt af van verschillende factoren, waaronder het doel van het stoken, de beschikbaarheid van verschillende houtsoorten, en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen wordt goed stookhout gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

  1. Droogheid: Het beste stookhout heeft een laag vochtgehalte, bij voorkeur onder de 20%. Droog hout brandt efficiënter, produceert meer warmte en minder rook en roetaanslag.

  2. Hoge energie-inhoud: Hout met een hogere energie-inhoud levert meer warmte per volume-eenheid. Houtsoorten met een hoge dichtheid en een lage hoeveelheid water hebben over het algemeen een hogere energie-inhoud.

  3. Weinig hars: Hout met weinig hars is gunstig voor gebruik in open haarden en kachels, omdat het minder vonken produceert en het risico op schoorsteenbranden vermindert.

  4. Gelijkmatige verbranding: Goed stookhout brandt gelijkmatig en produceert een consistente vlam zonder veel rook of knetterende geluiden.

Op basis van deze eigenschappen zijn er verschillende houtsoorten die vaak als goed stookhout worden beschouwd:

  • Eikenhout: Eikenhout is een van de meest populaire houtsoorten voor verwarming. Het heeft een hoge energie-inhoud en brandt langzaam en gelijkmatig.

  • Beukenhout: Beukenhout heeft vergelijkbare eigenschappen als eikenhout en wordt vaak beschouwd als uitstekend stookhout.

  • Essen: Essen heeft een goede energie-inhoud en brandt goed, zelfs als het niet helemaal droog is.

  • Esdoorn: Esdoornhout is een andere geschikte keuze voor stookhout vanwege de lage hoeveelheid hars en de relatief hoge energie-inhoud.

  • Berkenhout: Zoals eerder vermeld, is berkenhout ook een goed stookhout vanwege de snelle ontvlambaarheid en aangename geur tijdens het branden.

Het is belangrijk op te merken dat houtsoorten kunnen variëren in verschillende regio's en landen, dus het is raadzaam om te informeren welke houtsoorten lokaal beschikbaar zijn en goed worden beoordeeld voor stookdoeleinden. Daarnaast is het cruciaal om stookhout correct te drogen, bij voorkeur gedurende ten minste 6 maanden tot 1 jaar, voordat je het gebruikt voor verwarming. Nat of onjuist gedroogd hout kan leiden tot inefficiënte verbranding en problemen met je haard of kachel.

Stookhout kopen? Bij Nordicwoods koop je voordelig zakken of pallets stookhout, van eikenhout tot berkenhout.